Węże przemysłowe do substancji spożywczych i napojów wykonane są z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością, są one pozbawione zapachu i smaku.
Do ich produkcji stosowane są surowce o dużym stopniu czystości, pozbawione szkodliwych substancji i nie pogarszające własności zdrowotnych produktów.
Sprawdź katalogi
W ofercie znajduje się kilka typów węży, przeznaczonych do transferu m.in.: tłuszcze (zwierzęce, roślinne), oleje jadalne, mleko i produkty mleczne, alkohole (piwo, wino, alkohole 40%), soki owocowe. Niektóre są również stosowane w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.
Zakres średnic wewnętrznych węży spożywczych od 10 do 102 mm, ciśnienie robocze do 16 bar. Wykonane z najwyższej jakości mieszanek gum NBR, EPDM, NR, CR/NR.
Węże przemysłowe do substancji spożywczych Gates’a posiadają certyfikat FDA (US Food and Drug Administration), BfR (The Federal Institute for Risk Assessment), ADI-free (Animal Derived Ingredients – są wolne od składników pochodzenia zwierzęcego).